Olej kokosowy często nazywany masłem kokosowym bądź tłuszczem kokosowym jest jednym z niewielu produktów, które mogą być zakwalifikowane do grupy żywności „superfood” – czyli jedzenia, które pozytywnie wpływa na ogólne zdrowie człowieka.
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. W swoim składzie zawiera ok. 98% nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym: niemal w połowie składa się z kwasu laurynowego (ok. 47%) - substancja podnosząca odporność organizmu oraz wit. B1, B2, B3, B6, C, E; dodatkowo zawiera kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Tłuszcz kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego. Ten najzdrowszy pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno, zatem wybierajmy olej, którego etykieta zawiera informacje „olej tłoczony na zimno 100% VIRGIN”.
Przechowywany w temperaturze pokojowej występuje w postaci ciała stałego, natomiast w kontakcie z temperaturą ciała staje się płynny.
Uniwersalne i szerokie zastosowanie oleju kokosowego:
- jako środek odchudzający,
- zapobiegający chorobom ukł. Krążenia, cukrzycy i demencji,
- wspomagający redukcję złego cholesterolu,
- naturalny antybiotyk;
Stosowany również w kosmetyce, ma właściwości:
- łagodzące,
- nawilżające (np. balsam do ust, balsam do ciała),
- antybakteryjne,
- odżywcze (np. krem na noc),
- wygładzające,
- ochronne (ochrona przed słońcem porównywalna z filtrem SPF 10, np. emulsja do opalania),
- wybielające (np. pasta do zębów),
- hamujące rozwój bakterii próchniczych w jamie ustnej,
- ujędrniające,
- wygładzające łuski włosa (np. maska do włosów),
- zwalczające grzybicę,
- przyspieszające gojenie ran i ukąszeń owadów.
Niezliczone korzyści oleju kokosowego i jego możliwości zastosowania przemawiają za tym, aby był on pożądanym i niezbędnym produktem w naszym domu.